Kútépítés

Kútépítés

 

Egy kút építményének elkészítése a szükségszerű hidraulikai számítások és a megelőző munkák elvégzése után a megfelelő fúrástechnika kiválasztását, a kút kiépítésének méretezését és az arra alkalmas kútépítő anyagok megválasztását igényli.

A tervezési időszakban a szakmailag illetékes cégek tanácsadása biztosítja a jó formatervezést a nagy teljesítőképességű kút számára, éspedig hosszú élettartam mellett megfelelő áron. A költségeket és a műszaki aspektusokat azonos mértékben kell figyelembe venni. A kút üzemeltetési költségeit a tervezési időszakban gyakran nem megfelelő mértékben gondolják át, ami sokszor korai okkerosodási tendenciáit, a szűrőn, a csatlakozó csöveken, nyomócsöveken és a szivattyúkon mutatkozó korróziós jelenségeket eredményez, és ez által a kút rövidebb élettartamához vezet.

Különösen geológiai és/vagy topográfiai adottságok azt eredményezhetik, hogy a szokásos vertikális szűrővel ellátott kút helyett horizontális szűrővel kialakított kút létrehozatala lesz szükséges. A kútépítése e különleges formájára vonatkozó részletekről nálunk kaphatnak információkat.

A legfontosabb méretezési kritériumok mellett, mint pl. kútátmérő, kútmélység, a szűrő hossza, résszélesség, szabad belépési felület és a szűrő permeabilitása a megfelelő anyagok kiválasztása is döntő szerepet játszik.

Ennek legfontosabb kritériumai a következők:

Szilárdsági követelmények (húzószilárdság, kollapszus szilárdság stb.) és a víz kémiai/bakteriológiai összetétele.

A kutak hosszú élettartamát rozsdamentes acélok, bevont acél vagy műanyagok alkalmazása által manapság már agresszív vizek esetében is biztosítani lehet. A tekercselt szűrő technika (VENT-Screen®) németországi továbbfejlesztésével ma már problémamentesen lehet kitűnő szilárdsági tulajdonságokkal rendelkező tekercselt szűrőket nagyon mély kutak részére is gyártani.

Honlap készítés