Rétegvízszint megfigyelés és feltárás

Rétegvízszint megfigyelés és feltárás

 

A víz már az ősidők óta az élet fejlődésének alapvető feltétele volt. A világ lakósságának egyre növekedő száma miatt az a fenyegetés áll fenn, hogy a víz, mint az elsőszámú élelmiszer egyre fokozódóbb mértékben politikai feszültségek alapját képezi. Ez elegendő arra, hogy ezzel a közeggel gondosan járjunk el, a készleteket pontosan figyelemmel kísérjük, mennyisége és minősége alapján értékeljük, és a megfelelő hasznosítás érdekében tárjuk fel azt.

A földön a rendelkezésre álló édesvíz messzemenően legnagyobb része rétegvízként halmozódott fel. A világot átfogó vízkörforgás során a rétegvíz a talajba való behatolás előtt és alatt természetes és mesterséges anyagokkal kerül kapcsolatba, és ennek során minősége hátrányosan megváltozhat. A fontos az, hogy ezeket a változásokat minimális szintre csökkentsük, illetve korán felismerjük.

A vizet vezető geológiai képződmények speciális tulajdonságainak pontosabb megismerésének legbiztosabb útja azok fúrással végzett feltárása. Azon a karakterisztikán túlmenően, melyet a fúrás folyamán rögzíteni lehet, a felszínre hozott fúrásminták képezik az első szakvélemény alapját. Ezeket a szakvéleményeket a fúrólyuk geofizikai méréseivel még tovább alá lehet támasztani (Well Logging).

A kutatófúrások feladata az, hogy előzetes ismereteket adjanak új víztároló rétegek feltárásához és kutatásához. A kiépített kutatófúrások próbakútként szolgálhatnak az első termelési próbák számára, a vízhordózó réteg vízszintcsökkenésének mérőhelyei lehetnek, vagy a rétegvíz minőségellenőrző helyeit képezhetik.

Ezt a kutakba vagy a nyílt vizekbe szerelt mérőrendszerekkel lehet elérni. A kiépítés során felhasznált korrózióval szemben ellenálló anyagok, mint pl. PVC, rozsdamentes vagy védőréteggel bevont acél adja a hosszú élettartam és a gazdaságos felhasználás biztosítékát. A tökéletes kísérleti minták vételéhez manapság már a legkisebb, 50 mm átmérővel kiépített furatok is lehetővé teszik szivattyúk (búvárszivattyúk) beépítését. Az átfúrt talajrétegek tömítése speciális tömítő agyagokkal lehetséges. A mérőhelyek lezárása biztosított, megbízható kútfejekkel történik.

 

 

Honlap készítés