Rétegvíz kitermelés

Rétegvíz kitermelés

 

Ha egy fúrást a megfelelő kútépítő anyaggal kiépítettek (szűrő, csövek, szűrőkavics, tömítő agyag stb.), a kutat szakszerűen megtisztították és felfuttatták, akkor a rétegvíz kitermeléséhez a megfelelő szivattyút kell beszerelni. A magasság, a vízmennyiség, a rétegvíz vízszintje, a kútátmérő és a helyszínen rendelkezésre álló meghajtó energia függvényében számos szivattyútípus alkalmazható.

A szivattyúkat általánosan két fő csoportba lehet besorolni:

 • szívó szivattyúk
 • nyomó szivattyúk

   Mindkettő számos eltérő konstrukciós alaplevet használ. A következőkben csak a kutakból víztermelésre használt alapvető szivattyútípusokat ismertetjük.

   Szívó szivattyúkat a rendszer jellegének megfelelőn többnyire szinte kizárólag olyan kutak esetében használnak, melyek vízszintje relatív közel van a terület felszínéhez, illetve a szivattyú telepítési helyének közelében van (a szintkülönbség kisebb, mint 6-8 m).

   A nyomószivattyúk ismert legrégebbi típusa a hengeres szivattyú, melyet sok kivitelezés formában még, mint kézi szivattyú manapság is alkalmaznak a vidéki vízellátásban és kertészetekben. Kézi szivattyúkat manapság inkább a száraz területeken használják sokszor 80 m mélységig terjedő kutak esetében is. Kitűnő minőségű anyagok felhasználása eredményezi könnyű kezelésüket és az alacsony mértékű karbantartást. (KARDIA, INKAR).

   A vízkitermelésben a leggyakrabban alkalmazott nyomószivattyúk a forgószivattyúk. Ezekre az jellemző, hogy a továbbított mennyiség közvetlen összefüggésben áll a szállítási magassággal. A vízkitermelésben manapság elsősorban búvárszivattyú formájában alkalmazzák. A búvárszivattyúkat már kisebb, mint 100 mm keresztmetszettel, speciális változataikat pedig már 50 mm keresztmetszettel is gyártják.

   Ez a gyártmánytípus nagy mennyiségű víz felszínre hozatalát teszi lehetővé még nagy mélységek esetében is (200 m és több). Rozsdamentes acél és műanyag alkatrészek alkalmazása következtében a karbantartási és javítási költségeket minimális mértékre csökkentik. A szivattyúk optimális kiválasztásához és méretezéséhez igénybe kell venni a szivattyútechnikai szakértők ingyenes tanácsadását.

   Rétegvíz kitermelés II.

   Gazdasági meggondolások Németországban már korábban azt eredményezték, hogy a rétegvíz kitermelés számára olyan anyagokat fejlesszenek ki, melyek a kutak élettartamának jelentős meghosszabbítását eredményezik, és ez által a karbantartás és javítás valamint a felújítási munkálatok költségeit jelentősen csökkentik. Ez acélszűrők, ónozott szűrők, bevont szűrők (Hagulit) alkalmazásán keresztül a nem korrodáló anyagok, mint különböző rozsdamentes acélok (pl. tekercselt drótszűrők és réselt szűrők) illetve műanyagok, mint pl. PVC és PE alkalmazásához vezetett. A geológiai, mechanikai és kémiai tulajdonságok függvényében ezek az anyagok inkább mély illetve sekély kutakhoz és alacsony vagy magas sótartalmú rétegek esetében alkalmazhatóak.

   Miközben agresszív rétegvíz esetében inkább nemesacélt vagy PVC szűrőket és csöveket lehet ajánlani, ezzel szemben a rövidtávú, építkezések ideje alatt, talajvízszint szabályozás céljára fekete csöveket és ónozott anyagokat is alkalmaznak még.

   Kisebb, mint 200-300 m mélységű kutak és víznyerő helyek részére inkább PVC anyagokat alkalmaznak, mélyebb kutak esetében a szilárdsági követelmények miatt inkább acélanyagot használnak fel.

   Különösen magas finomhomok részecske tartalmú víznyerő helyeknél hidraulikai okokból és az elhomokosodás megakadályozása érdekében ajánlatos a tekercselt szűrők (Vent-Screen®) alkalmazása, melyet – ugyan eredetileg a Johnson fejlesztett ki, - de Németországban azt az elmúlt évtizedekben továbbfejlesztették, és a kútépítés területén a "Made in Germany" kifejezés egyik csúcstermékévé tették. A Vent-Screen® termék a vízgazdálkodáson túlmenően az olaj- és gáziparban is egyre szélesebb körben kerül alkalmazásra.

   Éppen a megoldási lehetőségek sokrétűsége miatt már a tervezési időszakban a szakemberek tanácsaira kéne támaszkodni.

   Honlap készítés