Vízszállítás és elosztás

Vízszállítás és elosztás

 

A rétegvíz kút segítségével való elérése után következik az elért víz továbbítás a felszínre vagy adott esetben még magasabbra egy szivattyú segítségével egy csőrendszeren keresztül egészen a fogyasztókig.

A szivattyúk a csővezetékekkel együtt az ellátórendszert képezik, mely lehetővé teszi azt, hogy a fogyasztók szükségletét nagyobb távolságok esetében is fedezni tudják. Ezek során a geodéziai magasságkülönbségek leküzdése – különösen az eltérő és gyakran váltakozó nyomások miatt – magas követelményeket állítanak a szivattyúkkal és a vezetékekkel szemben.

A hatásmód és a gyártási típus szerint számtalan szivattyú létezik, de ez egyben az együttműködés és a felhasználói feladatok sokféle lehetőségét is biztosítja. Így például vannak családi házak, házcsoportok, falvak és városok, mezőgazdasági és ipari üzemek, öntözőberendezések stb. ellátását biztosító szivattyúk. A várható üzemeltetési módot a tervezési időszak elején alaposan át kell gondolni. Ezen túlmenően a szivattyú kiválasztásakor meg kell határozni és ki kell számítani olyan kritériumokat, mint pl. meghajtó villamos áram, szállítási magasság, meghajtási mód, felhasznált anyag minősége stb. E komplex feladatok elvégzésekor ajánlatos a tervezés nagyon korai időszakában a tervezésbe egy szivattyú szakértőt bevonni.

A víz szállítására a piacon található legeltérőbb anyagminőségű csöveket használják fel, ennek legfontosabb kritériumai ismételten gazdasági aspektusok, éspedig egyaránt a beruházási költségek és a folyamatos üzemeltetési költségek vonatkozásában is. A korrózióval való ellenállás, könnyű feldolgozhatóság (szállítás és csatlakoztatási technológia) és minimális cső dörzsölődési értékek szempontja alapján időközben már a műanyagtermékek széles körben elterjedtek, ez különösen az elosztóhálózatok területére érvényes.

A műanyagtermékek különösen a régi meghibásodott, belvárosi elosztóhálózatoknál váltak be a csőszanálások területén, és hozzájárultak ahhoz, hogy a hálózatokon belül a vízveszteséget nagymértékben csökkenteni tudták.

Honlap készítés